Äggula

Äggula har en proteinpoäng på 100%, (fyller essentiella aminosyrabehovet med 140%) och innehåller därmed tillräcklig mängd essentiella aminosyror för att, som enda livsmedel, täcka kroppens proteinbehov. Den aminosyra som begränsar proteinkvaliten mest är Histidin
.Se grafisk åskådning.

6 Responses to “Äggula”

 1. KJ skriver:

  Oj oj jag som äter flera äggulor om dagen!

 2. Emilie skriver:

  Äggula är inte proteiner. Äggvitan är proteiner och äggulan är fett.

 3. BG skriver:

  Emilie du har faktiskt fel. Både äggulan och äggvitan består av protein. Äggvitan är 90% vatten och 10% protein, men även äggulan innehåller protein. Äggvitan står för 2/3 av vikten så ett ägg vars näringsvärde är 12.6 g protein per 100 g (typiskt värde), får följande proteinfördelning:

  (2/3)*0.1*100=6.67 g för äggvita

  12.6-6.67=5.93 g för äggula.

  Ett vanligt ägg på 55 g innehåller således 6.67*0.55+5.93*0.55=6.93 g protein.

  Summa summarum: Äggvitan må innehålla mest protein/kcal men äggulan innehåller en massa nyttiga vitaminer och mineraler som äggvitan saknar (förutom selen + en del andra ämnen). Den extra mängden protein som äggulan bidrar med är inte försumbar på något sätt.

  Kolesterol är inget att vara rädd för om man lever ett sunt och rörligt liv. Kroppen har en mekanism som justerar den egna kolesterolproduktionen i förhållande till matintaget.

 4. Oscar skriver:

  Nej, det stämmer inte, Emilie. Förvisso är äggvita fettfri medans äggula innehåller 29% fett, men äggvita innehåller 10% protein och äggula innehåller 16% protein, så äggula är faktiskt mer proteinrikt än äggvita.

 5. Viktor Watz skriver:

  @Emilie
  Det är en vanlig myt som du försöker framhålla här, att det inte finns protein i äggulan. Det är nämligen mycket mer (+50%) protein i äggulan jmf med äggvitan. Dock innehåller gulan mycket fett, medan vitan är fettfri. Fetthalten är dock irrelevant för sammanhanget.

 6. Bengt von Rosen skriver:

  Vet någon om man kan leva på endast ägg och potatis?

Leave a Reply