Apelsin

Apelsin har en proteinpoäng på 34%, och innehåller därför inte tillräcklig mängd essentiella aminosyror för att, som enda livsmedel, täcka kroppens proteinbehov. Den aminosyra som begränsar proteinkvaliten mest är Metionin & Cystein
.Se grafisk åskådning.

4 Responses to “Apelsin”

 1. Ida skriver:

  Jag förstår inte. Man äter ju inte ett enda livsmedel om dagen utan en mängd olika för att täcka behovet även av enzymer, vitaminer och mineraler mm. Så varför överhuvudtaget prata om proteinpoäng på det sätt som ni gör på den här sidan? Kroppen bildar ju proteiner över tid, man behöver inte ens få i sig alla essentiella aminosyror under en och samma dag för att täcka behovet. Forskning visar tvärtom att de aminosyror man äter och som inte behövs direkt hamnar i en ”bank” som kroppen tar av när den tillverkar proteiner i framtiden.

 2. admin skriver:

  Hej Ida,

  Jag ser att det kan feltolkas. Har tänkt att lägga upp tydligare information om detta med kombination och tid, men har inte hunnit pga tidsbrist. Uppdaterar hemsidan, som jag inte tjänar några pengar på alls, när jag har ledig tid vid sidan av kliniskt arbete. Kom gärna med förslag på text/artikel.

 3. Hej Admin!
  Du har gjort ett bra jobb.
  Vad jag undrar över är hur mycket av födoämnet du baserar värdena på
  Är det per 100 g födoämne eller per 100 g protein?
  Proteinpoäng synes beräknas på lägsta mängd av lägsta aa.
  Det räcker att du skriver en kort introduktion om hur du får fram dina siffror. Sedan kan kanske andra räkna på samma sätt och hjälpa dig med jobbet.

 4. admin skriver:

  Hej Björn!

  Tack! Värdena är baserat per gram protein, det vill säga, jag har inte värderat totalmängd av vare sig protein eller livsmedel, utan det är bara hur pass bra proteinet i en matvara passar in i det rekommenderade referensmönstret som är beräknat.

  Sedan jag byggde hemsidan har FAO emellertid kommit med nya rekommendationer, uppdaterades senaste 2013. Har tänkt att bygga om sidan, med kompletta referenser, men.. tidsbrist..

Leave a Reply