Protein består av aminosyror, för att protein ska kunna nyttjas optimalt i kroppen behövs rätt mängd av de olika aminosyrorna. Detta uppnås genom att antingen kombinera olika livsmedel, eller genom att inkludera fullvärdiga proteinkällor (som täcker behov till 100%) i kosten.
Proteinsammansättningen i detta livsmedel, Makaroner/Spaghetti. kokta, motsvarar behovet hos vuxna till 51%. Mest begränsande aminosyra är lysin.
Behov av aminosyrafördelning skiljer sig åt mellan olika åldrar1; Proteinsammansättningen i Makaroner/Spaghetti. kokta motsvarar till 40% behov vid spädbarnsålder, 44% vid ålder 1-2 år, 48% vid ålder 3-10 år, 48% vid ålder 11-14 år, 49% vid 15-18 år samt 51% hos vuxna.
För att kombinera olika livsmedel och räkna på en måltid se Proteinkvalitet startsida. Observera att näring i olika typer av livsmedel, och protein, kan tas upp olika bra i kroppen. Läs mer om detta samt DIASS och PDCAAS. Den proteinkvalitet som här beräknas har inte tagit hänsyn till hur pass bra proteiner bryts ned och tas upp i tarmsystemet, så kallad digererbarhet.
100 gram av Makaroner/Spaghetti. kokta innehåller 4.2 g protein, varav 0.73 g grenade aminosyror (så kallade BCAA), och 0.33g Leucin2.
Beräkning* | |||||||||||
His | Ile | Leu | Lys | Met + Cys | Phe + Tyr | Thr | Trp | Val | Protein [g] | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Per 100 gram av Makaroner/Spaghetti. kokta | |||||||||||
105 | 190 | 330 | 96 | 128 | 321 | 120 | 34 | 210 | 4.2 | ||
Per gram protein | |||||||||||
25 | 45 | 79 | 23 | 30 | 76 | 29 | 8 | 50 | 1 | ||
Referens: Vuxna 18+ | |||||||||||
– | 15 | 30 | 59 | 45 | 22 | 38 | 23 | 6 | 39 | ||
Resultat; täcker behov till: | |||||||||||
– | 167% | 151% | 133% | 51% | 139% | 201% | 124% | 135% | 128% |
Referenser
1 Dietary protein quality evaluation in human nutrition : report of an FAO expert consultation, 31 March-2 April, 2011, Auckland, New Zealand. x, 64.: ill. ;; 2013.
2 Livsmedelsverkets aminosyratabeller
*His, Histidin; Ile, Isoleucin; Leu, Leucin; Lys, Lysin; Met, Metionin; Cys, Cystein; Phe, Fenylalanin; Tyr, Tyrosin; Thr, Treonin; Trp, Tryptofan; Val, Valin. Mängd aminosyror anges i milligram.