Protein består av aminosyror, för att protein ska kunna nyttjas optimalt i kroppen behövs rätt mängd av de olika aminosyrorna. Detta uppnås genom att antingen kombinera olika livsmedel, eller genom att inkludera fullvärdiga proteinkällor (som täcker behov till 100%) i kosten.
Proteinsammansättningen i detta livsmedel, Potatismjöl eller potatisgryn, motsvarar behovet hos vuxna till 92%. Mest begränsande aminosyra är leucin.
Behov av aminosyrafördelning skiljer sig åt mellan olika åldrar1; Proteinsammansättningen i Potatismjöl eller potatisgryn motsvarar till 75% behov vid spädbarnsålder, 81% vid ålder 1-2 år, 88% vid ålder 3-10 år, 90% vid ålder 11-14 år, 90% vid 15-18 år samt 92% hos vuxna.
För att kombinera olika livsmedel och räkna på en måltid se Proteinkvalitet startsida. Observera att näring i olika typer av livsmedel, och protein, kan tas upp olika bra i kroppen. Läs mer om detta samt DIASS och PDCAAS. Den proteinkvalitet som här beräknas har inte tagit hänsyn till hur pass bra proteiner bryts ned och tas upp i tarmsystemet, så kallad digererbarhet.
100 gram av Potatismjöl eller potatisgryn innehåller 1 g protein, varav 0.174 g grenade aminosyror (så kallade BCAA), och 0.054g Leucin2.
Beräkning* | |||||||||||
His | Ile | Leu | Lys | Met + Cys | Phe + Tyr | Thr | Trp | Val | Protein [g] | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Per 100 gram av Potatismjöl eller potatisgryn | |||||||||||
16 | 38 | 54 | 61 | 21 | 59 | 32 | 16 | 82 | 1 | ||
Per gram protein | |||||||||||
16 | 38 | 54 | 61 | 21 | 59 | 32 | 16 | 82 | 1 | ||
Referens: Vuxna 18+ | |||||||||||
– | 15 | 30 | 59 | 45 | 22 | 38 | 23 | 6 | 39 | ||
Resultat; täcker behov till: | |||||||||||
– | 107% | 127% | 92% | 136% | 95% | 155% | 139% | 267% | 210% |
Referenser
1 Dietary protein quality evaluation in human nutrition : report of an FAO expert consultation, 31 March-2 April, 2011, Auckland, New Zealand. x, 64.: ill. ;; 2013.
2 Livsmedelsverkets aminosyratabeller
*His, Histidin; Ile, Isoleucin; Leu, Leucin; Lys, Lysin; Met, Metionin; Cys, Cystein; Phe, Fenylalanin; Tyr, Tyrosin; Thr, Treonin; Trp, Tryptofan; Val, Valin. Mängd aminosyror anges i milligram.