Protein består av aminosyror, för att protein ska kunna nyttjas optimalt i kroppen behövs rätt mängd av de olika aminosyrorna. Detta uppnås genom att antingen kombinera olika livsmedel, eller genom att inkludera fullvärdiga proteinkällor (som täcker behov till 100%) i kosten.
Proteinsammansättningen i detta livsmedel, Aubergine eller äggplanta, motsvarar behovet hos vuxna till 74%. Mest begränsande aminosyra är metionin & cystein.
Behov av aminosyrafördelning skiljer sig åt mellan olika åldrar1; Proteinsammansättningen i Aubergine eller äggplanta motsvarar till 58% behov vid spädbarnsålder, 63% vid ålder 1-2 år, 68% vid ålder 3-10 år, 71% vid ålder 11-14 år, 71% vid 15-18 år samt 74% hos vuxna.
För att kombinera olika livsmedel och räkna på en måltid se Proteinkvalitet startsida. Observera att näring i olika typer av livsmedel, och protein, kan tas upp olika bra i kroppen. Läs mer om detta samt DIASS och PDCAAS. Den proteinkvalitet som här beräknas har inte tagit hänsyn till hur pass bra proteiner bryts ned och tas upp i tarmsystemet, så kallad digererbarhet.
100 gram av Aubergine eller äggplanta innehåller 1.1 g protein, varav 0.174 g grenade aminosyror (så kallade BCAA), och 0.069g Leucin2.
Beräkning* | |||||||||||
His | Ile | Leu | Lys | Met + Cys | Phe + Tyr | Thr | Trp | Val | Protein [g] | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Per 100 gram av Aubergine eller äggplanta | |||||||||||
25 | 48 | 69 | 51 | 18 | 75 | 40 | 10 | 57 | 1.1 | ||
Per gram protein | |||||||||||
23 | 44 | 63 | 46 | 16 | 68 | 36 | 9 | 52 | 1 | ||
Referens: Vuxna 18+ | |||||||||||
– | 15 | 30 | 59 | 45 | 22 | 38 | 23 | 6 | 39 | ||
Resultat; täcker behov till: | |||||||||||
– | 152% | 145% | 106% | 103% | 74% | 179% | 158% | 152% | 133% |
Referenser
1 Dietary protein quality evaluation in human nutrition : report of an FAO expert consultation, 31 March-2 April, 2011, Auckland, New Zealand. x, 64.: ill. ;; 2013.
2 Livsmedelsverkets aminosyratabeller
*His, Histidin; Ile, Isoleucin; Leu, Leucin; Lys, Lysin; Met, Metionin; Cys, Cystein; Phe, Fenylalanin; Tyr, Tyrosin; Thr, Treonin; Trp, Tryptofan; Val, Valin. Mängd aminosyror anges i milligram.