Protein består av aminosyror, för att protein ska kunna nyttjas optimalt i kroppen behövs rätt mängd av de olika aminosyrorna. Detta uppnås genom att antingen kombinera olika livsmedel, eller genom att inkludera fullvärdiga proteinkällor (som täcker behov till 100%) i kosten.
Proteinsammansättningen i detta livsmedel, Makrill, motsvarar behovet hos vuxna till 127%. Mest begränsande aminosyra är leucin.
Behov av aminosyrafördelning skiljer sig åt mellan olika åldrar1; Proteinsammansättningen i Makrill motsvarar till 114% behov vid spädbarnsålder, 119% vid ålder 1-2 år, 123% vid ålder 3-10 år, 125% vid ålder 11-14 år, 125% vid 15-18 år samt 127% hos vuxna.
För att kombinera olika livsmedel och räkna på en måltid se Proteinkvalitet startsida. Observera att näring i olika typer av livsmedel, och protein, kan tas upp olika bra i kroppen. Läs mer om detta samt DIASS och PDCAAS. Den proteinkvalitet som här beräknas har inte tagit hänsyn till hur pass bra proteiner bryts ned och tas upp i tarmsystemet, så kallad digererbarhet.
100 gram av Makrill innehåller 17.6 g protein, varav 3.23 g grenade aminosyror (så kallade BCAA), och 1.32g Leucin2.
Beräkning* | |||||||||||
His | Ile | Leu | Lys | Met + Cys | Phe + Tyr | Thr | Trp | Val | Protein [g] | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Per 100 gram av Makrill | |||||||||||
790 | 870 | 1320 | 1540 | 635 | 1320 | 760 | 185 | 1040 | 17.6 | ||
Per gram protein | |||||||||||
45 | 49 | 75 | 88 | 36 | 75 | 43 | 11 | 59 | 1 | ||
Referens: Vuxna 18+ | |||||||||||
– | 15 | 30 | 59 | 45 | 22 | 38 | 23 | 6 | 39 | ||
Resultat; täcker behov till: | |||||||||||
– | 299% | 165% | 127% | 194% | 164% | 197% | 188% | 175% | 152% |
Referenser
1 Dietary protein quality evaluation in human nutrition : report of an FAO expert consultation, 31 March-2 April, 2011, Auckland, New Zealand. x, 64.: ill. ;; 2013.
2 Livsmedelsverkets aminosyratabeller
*His, Histidin; Ile, Isoleucin; Leu, Leucin; Lys, Lysin; Met, Metionin; Cys, Cystein; Phe, Fenylalanin; Tyr, Tyrosin; Thr, Treonin; Trp, Tryptofan; Val, Valin. Mängd aminosyror anges i milligram.