Protein består av aminosyror, för att protein ska kunna nyttjas optimalt i kroppen behövs rätt mängd av de olika aminosyrorna. Detta uppnås genom att antingen kombinera olika livsmedel, eller genom att inkludera fullvärdiga proteinkällor (som täcker behov till 100%) i kosten.
Proteinsammansättningen i detta livsmedel, Sardiner konserv. i tomatsås, motsvarar behovet hos vuxna till 126%. Mest begränsande aminosyra är leucin.
Behov av aminosyrafördelning skiljer sig åt mellan olika åldrar1; Proteinsammansättningen i Sardiner konserv. i tomatsås motsvarar till 112% behov vid spädbarnsålder, 118% vid ålder 1-2 år, 122% vid ålder 3-10 år, 124% vid ålder 11-14 år, 124% vid 15-18 år samt 126% hos vuxna.
För att kombinera olika livsmedel och räkna på en måltid se Proteinkvalitet startsida. Observera att näring i olika typer av livsmedel, och protein, kan tas upp olika bra i kroppen. Läs mer om detta samt DIASS och PDCAAS. Den proteinkvalitet som här beräknas har inte tagit hänsyn till hur pass bra proteiner bryts ned och tas upp i tarmsystemet, så kallad digererbarhet.
100 gram av Sardiner konserv. i tomatsås innehåller 20.5 g protein, varav 3.7 g grenade aminosyror (så kallade BCAA), och 1.52g Leucin2.
Beräkning* | |||||||||||
His | Ile | Leu | Lys | Met + Cys | Phe + Tyr | Thr | Trp | Val | Protein [g] | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Per 100 gram av Sardiner konserv. i tomatsås | |||||||||||
690 | 990 | 1520 | 1720 | 720 | 1580 | 890 | 200 | 1190 | 20.5 | ||
Per gram protein | |||||||||||
34 | 48 | 74 | 84 | 35 | 77 | 43 | 10 | 58 | 1 | ||
Referens: Vuxna 18+ | |||||||||||
– | 15 | 30 | 59 | 45 | 22 | 38 | 23 | 6 | 39 | ||
Resultat; täcker behov till: | |||||||||||
– | 224% | 161% | 126% | 186% | 160% | 203% | 189% | 163% | 149% |
Referenser
1 Dietary protein quality evaluation in human nutrition : report of an FAO expert consultation, 31 March-2 April, 2011, Auckland, New Zealand. x, 64.: ill. ;; 2013.
2 Livsmedelsverkets aminosyratabeller
*His, Histidin; Ile, Isoleucin; Leu, Leucin; Lys, Lysin; Met, Metionin; Cys, Cystein; Phe, Fenylalanin; Tyr, Tyrosin; Thr, Treonin; Trp, Tryptofan; Val, Valin. Mängd aminosyror anges i milligram.