Protein består av aminosyror, för att protein ska kunna nyttjas optimalt i kroppen behövs rätt mängd av de olika aminosyrorna. Detta uppnås genom att antingen kombinera olika livsmedel, eller genom att inkludera fullvärdiga proteinkällor (som täcker behov till 100%) i kosten.
Proteinsammansättningen i detta livsmedel, Kotlett med späckrand 5 mm, motsvarar behovet hos vuxna till 135%. Mest begränsande aminosyra är leucin.
Behov av aminosyrafördelning skiljer sig åt mellan olika åldrar1; Proteinsammansättningen i Kotlett med späckrand 5 mm motsvarar till 121% behov vid spädbarnsålder, 127% vid ålder 1-2 år, 131% vid ålder 3-10 år, 133% vid ålder 11-14 år, 133% vid 15-18 år samt 135% hos vuxna.
För att kombinera olika livsmedel och räkna på en måltid se Proteinkvalitet startsida. Observera att näring i olika typer av livsmedel, och protein, kan tas upp olika bra i kroppen. Läs mer om detta samt DIASS och PDCAAS. Den proteinkvalitet som här beräknas har inte tagit hänsyn till hur pass bra proteiner bryts ned och tas upp i tarmsystemet, så kallad digererbarhet.
100 gram av Kotlett med späckrand 5 mm innehåller 19.4 g protein, varav 3.59 g grenade aminosyror (så kallade BCAA), och 1.55g Leucin2.
Beräkning* | |||||||||||
His | Ile | Leu | Lys | Met + Cys | Phe + Tyr | Thr | Trp | Val | Protein [g] | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Per 100 gram av Kotlett med späckrand 5 mm | |||||||||||
710 | 990 | 1550 | 1740 | 691 | 1460 | 840 | 205 | 1050 | 19.4 | ||
Per gram protein | |||||||||||
37 | 51 | 80 | 90 | 36 | 75 | 43 | 11 | 54 | 1 | ||
Referens: Vuxna 18+ | |||||||||||
– | 15 | 30 | 59 | 45 | 22 | 38 | 23 | 6 | 39 | ||
Resultat; täcker behov till: | |||||||||||
– | 244% | 170% | 135% | 199% | 162% | 198% | 188% | 176% | 139% |
Referenser
1 Dietary protein quality evaluation in human nutrition : report of an FAO expert consultation, 31 March-2 April, 2011, Auckland, New Zealand. x, 64.: ill. ;; 2013.
2 Livsmedelsverkets aminosyratabeller
*His, Histidin; Ile, Isoleucin; Leu, Leucin; Lys, Lysin; Met, Metionin; Cys, Cystein; Phe, Fenylalanin; Tyr, Tyrosin; Thr, Treonin; Trp, Tryptofan; Val, Valin. Mängd aminosyror anges i milligram.