Protein består av aminosyror, för att protein ska kunna nyttjas optimalt i kroppen behövs rätt mängd av de olika aminosyrorna. Detta uppnås genom att antingen kombinera olika livsmedel, eller genom att inkludera fullvärdiga proteinkällor (som täcker behov till 100%) i kosten.
Proteinsammansättningen i detta livsmedel, Fruktyoghurt fett 2.5%, motsvarar behovet hos vuxna till 103%. Mest begränsande aminosyra är histidin.
Behov av aminosyrafördelning skiljer sig åt mellan olika åldrar1; Proteinsammansättningen i Fruktyoghurt fett 2.5% motsvarar till 77% behov vid spädbarnsålder, 86% vid ålder 1-2 år, 97% vid ålder 3-10 år, 97% vid ålder 11-14 år, 97% vid 15-18 år samt 103% hos vuxna.
För att kombinera olika livsmedel och räkna på en måltid se Proteinkvalitet startsida. Observera att näring i olika typer av livsmedel, och protein, kan tas upp olika bra i kroppen. Läs mer om detta samt DIASS och PDCAAS. Den proteinkvalitet som här beräknas har inte tagit hänsyn till hur pass bra proteiner bryts ned och tas upp i tarmsystemet, så kallad digererbarhet.
100 gram av Fruktyoghurt fett 2.5% innehåller 3.3 g protein, varav 0.72 g grenade aminosyror (så kallade BCAA), och 0.32g Leucin2.
Beräkning* | |||||||||||
His | Ile | Leu | Lys | Met + Cys | Phe + Tyr | Thr | Trp | Val | Protein [g] | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Per 100 gram av Fruktyoghurt fett 2.5% | |||||||||||
51 | 180 | 320 | 300 | 107 | 295 | 140 | 45 | 220 | 3.3 | ||
Per gram protein | |||||||||||
15 | 55 | 97 | 91 | 32 | 89 | 42 | 14 | 67 | 1 | ||
Referens: Vuxna 18+ | |||||||||||
– | 15 | 30 | 59 | 45 | 22 | 38 | 23 | 6 | 39 | ||
Resultat; täcker behov till: | |||||||||||
– | 103% | 182% | 164% | 202% | 147% | 235% | 184% | 227% | 171% |
Referenser
1 Dietary protein quality evaluation in human nutrition : report of an FAO expert consultation, 31 March-2 April, 2011, Auckland, New Zealand. x, 64.: ill. ;; 2013.
2 Livsmedelsverkets aminosyratabeller
*His, Histidin; Ile, Isoleucin; Leu, Leucin; Lys, Lysin; Met, Metionin; Cys, Cystein; Phe, Fenylalanin; Tyr, Tyrosin; Thr, Treonin; Trp, Tryptofan; Val, Valin. Mängd aminosyror anges i milligram.